Sıla Aykut
2 min readMar 8, 2022

Taliban işgali altındaki Pakistan’ın Swat bölgesinde, kız çocuklarının eğitim hakkı yasaklanıyor ve birçok okul yakılıyordu. Malala Yusufzay, eğitimini bırakmadı ve yaşadıklarını dünyaya anlatarak adını duyurdu. 2009’da, henüz 11 yaşındayken BBC News' Urduca dil servisinde yazdığı blogu ile tanındı. Tercüme edilmiş yazılar yayınlandı. BBC, Malala’nın yaşamı ve Swat bölgesindeki Taliban tehdidi ile ilgili program düzenledi. Bu hareket, onun Talibana direnişi ve mücadelesiydi. Malala, programın yayınlanmasının ardından 9 Ekim 2012 tarihinde saldırıya uğradı. Taliban saldırganı tarafından başından ve boynundan vuruldu. Pakistan’da acil tedavi ardından daha iyi tıbbi şartlar için Büyük Britanya’ya taşındı. Birçok ameliyat ve operasyon gerçekleşti.

Malala’nın suikaste uğrama anı.

12 Temmuz 2013 tarihinde Birleşmiş Milletler genel merkezinde, “Kalem kılıçtan keskindir.” vurgusuyla konuşmasını gerçekleştirdi. Bu konuşmasında herkes için eğitim, insan hakları, barış, terörizme karşı durulması gibi konuları dile getirdi. Dönemin Başkanı Barack Obama, eşi Michelle Obama ve kızları Malia tarafından görüşme gerçekleştirmek üzere davet edildi.

Malala, BM konuşmasının devamında “Teröristler benim ideallerimi değiştireceklerini, isteklerimden vazgeçeceğimi zannettiler ama benim hayatımda şunun dışında hiçbir şey değişmedi: Zayıflık, korku ve umutsuzluk öldü. Kuvvet, güç ve cesaret doğdu” sözlerini sarf etti.

Malala, Birleşmiş Milletler konuşmasını gerçekleştiriyor.

Kızların her alandaki hakkı ve eğitimi ile ilgili kampanyasıyla tanınıyor. 2013 yılında hayatı hakkında, “Ben Malala: Eğitim İçin Ayağa Kalkıp Taliban Tarafından Vurulan Kız" adlı kitabını yayınladı.

Kız çocukları ve kadın hakları hakkındaki aktivizmi ile iz bırakan Malala, 2014 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. Henüz 17 yaşında olduğu için Nobel sahibi en genç kişi olarak tarihe geçti. Nobel Barış Ödülü’yle gelen bir milyon doları Pakistan’daki kız çocuklarına okul yapılması için bağışladı. Çalışmaları için daha birçok ödül aldı ve onurlandırıldı. 2014’te King’s College Üniversitesi Medeni Hukuk Doktoru derecesinin sahibi oldu. Haziran 2020’de, Oxford’dan mezun oldu.

Malala, Pakistan’daki tüm kız çocuklarının eğitim hakkını kazanacağı ana kadar mücadelesine devam edeceğini her konuşmasında söyledi. “Kitaplarımızı ve kalemlerimizi elimize alalım. Onlar bizim en güçlü silahlarımız. Bir çocuk, bir öğretmen, bir kitap ve bir kalem tüm dünyayı değiştirebilir” diyor.

Sıla Aykut

I always try to learn new information, I try to add experience to myself. I am working at entrepreneurship summits and volunteering activities.